Naïvia realismia Pohdintoja todellisuudesta, elämästä, arvoista ja monesta muusta.

Miksi ihmiset haluavat elää vanhoiksi?

Olen miehen parhaassa iässä, 30 vuotta. Tästä ei mennä kuin alaspäin. Elämään on mahtunut iloja ja suruja, nautintoja ja kärsimyksiä. En ehkä voi todeta kuten Teemu Selänne elämänkertadokumentissaan, että "on tämä ollut aikamoinen matka", mutta matka kuitenkin.

Vanhaksi elämistä on arvostettu eri kulttuureissa pitkään. Pidän itsekin usein vanhoista ihmisistä. Minua kiehtoo kuulla heidän nuoruudestaan ja eletystä elämästään. Tykkäänkin kysellä sopivan tilanteen sattuessa, että millaista oli vaikkapa 1950-luvulla. Tavallaan uskomatonta, että joku on nähnyt niin kaukaiset ajat omin silmin. Omien sukulaisten toivon elävän vanhoiksi, jotta olisivat seurana. Läheisen ihmisen menettäminen aina surettaa.

Vanhuus ei kuitenkaan tarkoita aina viisastumista ja henkistymistä. Joillakin vanhuus tuo katumusta, katkeruutta ja ahdistusta. Se ei siis välttämättä ole mitään hyväntuulista ja viisasta maailman sivusta seuraamista. Fyysiset vaivatkin tulevat riesaksi. Kun ajattelen, että omalla kohdallani vanhuus tarkoittaa lähinnä nautintojen vähenemistä ja kärsimysten lisääntymistä, herää kysymys, mistä kumpuaa halu elää vanhaksi. Miksi ihmiset eivät valitse elää niin kauan kuin elämä tuntuu hyvältä?

Uskonnot ovat tietenkin osasyynä, miksi moni valitsee elää kärsivänäkin, kunnes Luoja korjaa takaisin talteen. Ateistit eivät kuitenkaan usko ihmisen sieluun. Kuoleman jälkeen ei ole mitään. Koittaa täydellinen ja neutraali olemattomuus. Kun on kuollut, ei eletyllä elämällä ole enää mitään merkitystä kuolleelle. Kaikki on pyyhitty, koska ei ole eläviä aivoja käsittämässä ja arvottamassa nykyhetkeä, mennyttä tai tulevaa. Kuolema poistaa potentiaalin iloon ja nautintoon, mutta myös suruun ja kärsimykseen.

Miten ateisti voi perustella itselleen vanhaksi elämisen, jos se ei tarjoa enää paljoa iloja ja nautintoja? Mikä siinä pitkässä elämässä on niin ihmeellistä ja tavoiteltavaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kerronpa jutun uskovaisille:

Nunnaluostarissa vanha nunna kertoi nuorelle nunnalle että parantumaton tauti tappaa hänet, kohta hän kuolee.
Nuori nunna löi käsiään yhteen ja iloisena huudahti, voi kumpa minäkin pääsisin pian Taivaan iloon!

Uskovaisilla on helppoa, kun toteaa että taivaan ilot voittavat nämä maalliset riemut, sitten kannattaakin siirtyä rajan taakse. Ilmeisesti sinulla Pekka on jo tämä tilanne.

Meillä epäilijöillä ei ole tätä häippäsemisen mahdollisuutta. Me yritämme elää terveellisesti, ottaa ilon irti tästä ainutkertaisesta elämästä, ei meillä ole aihetta katua, ei ole katkeruutta. Ja vielä lopun lähestyessä nautimme kun osaamme antaa elämän ohjeita uskovaisille!

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>#1/LM:

Valittelin joku aika sitten vanhuuttani, kun edellisiltana tanssilavalla pari polkkaa vetäistyäni mamman kanssa oli tuonut selvästi pientä hien poikasta otsalle, vaikka en ole vielä 75 vuotta täyttänyt. Rakas tyttäreni yritti kotona lohduttaa: 'Et sinä vanha ole, sinä olet kuollut.'

Joskus käy mielessä, että miltähän se viinaryyppy tai marlborohenkoset maistuisivat näin keski-iällä. Kaipa se olisi aika kokeilla ennen kuin alamäki alkaa.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Leo: Minäkin olen epäilijä. Ateisti ei näe elämänsä lopettamista syntinä, kun taas uskovainen näkee.

Mietin vain sitä, että jos jossakin vaiheessa ei fyysisen ja mielenterveyden takia saa enää elämästään iloa ja tyydytystä, miksi se pitää kärsiä luonnolliseen loppuun saakka ateistisesta näkökulmasta katsoen? Toki on syytä arvioida kuolemansa aiheuttamaa kärsimystä läheisille.

Toki on myös hyvin vanhoja ihmisiä, jotka verrattain sairainakin saavat suurta iloa elämästään. Sellaisessa tapauksessahan ei ole mitään järkeä keskeyttää iloista matkaa.

Ehkä minua kiehtoo ymmärtää syvemmin ateistienkin piirissä monesti esiintyvään suorastaan uskonnolliseen suhtautumiseen elämän arvosta. Miksi elämä ei ole vain prosessi, jossa arvioidaan nykyhetken ja tulevan todennäköistä onnellisuutta ja merkityksellisyyttä ja tehdä sen pohjalta johtopäätöksiä oman elämän arvosta? Kivuliaita kysymyksiä, mutta kivuliaiden pohdintojen kautta voidaan päästä käsiksi johonkin syvempiin merkityksiin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Olen miehen parhaassa iässä, 30 vuotta."

Onneksi olkoon, olet nyt neljännelläkymmenennellä sanoi ystävättäreni sinä päivänä kun täytin 30.

Vanhaksi kannattaa elää mm. siksi, että sitten kuulemma herää aamulla ennen herätyskelloa, jotta sekin häiriötekijä poistuu.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Sinulla Jaakko on tosi fiksu tytär, varmaan tullut äitiinsä!
Tupakasta ei niin väliä mutta olisi jo korkea aika ottaa edes muutama konjakkiryyppy, vaikkapa tässä ennen nukkumaanmenoa. Enää et kuitenkaan opi ottamaan kunnon känniä, mutta ei se mitään, onpahan jotain pientä mitä muistella sitten vanhana.

Pekkaparka on elänyt tosi rankkaa elämää, nyt jo kolmekymppisenä kaipailee vielä vain lisää taivaan mahtavia iloja. Meikäläinen siinä iässa pääsi vasta vauhtiin.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Leo: En minä ole uskossa, vaan olen avoinmielinen agnostikko.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

En tiedä miten muut ateistit perustelevat itselleen esim halun elää pitkään
Käsittääkseni ateisteja ei yhdistä kuin uskonnottumuus

Minä kun en moista perustetta muutenkaan tarvitse
En halua elää päivääkään liikaa
Niin pitkään kuin homma toimii ja hanuri soi
Elon polkua käyn rallatellen
Sitten kun ei enää toimi niin voisin kyllä poistaa itseni yhtälöstä

Tällä hetkellä on vain yksi vahva motiivi pysyä muonavahvuudessa
Pitäisi saada vielä viimeinen muksu aikuiseksi
Sen jälkeenhän se on aivan sama heitänkö lusikan nurkkaan

Elämällä nyt ei ole mitään varsinaista tarkoitusta
Sitä syntyy, elää ja kuolee

Jos onnistuu elämään tämän yhden elämän niin että hubaa riittää
Great success
Jos ei onnaa ponnaa niin eikun kansalaiseutanasia vaan
Sekä kaupan päälle kuppi kahvia tietty
https://www.youtube.com/watch?v=TBSZ_k9czNA

Yksi elämä, yksi mahdollisuus
Ei palkintoja, kakkukahveja siellä lopussa
Kukaan ei ole kummepi toistaan eikä sen tarpeellisempi/tarpeettomampi kuin toinen
Täällä vain aikaa vietetään kunnes mullaksi muututaan

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Arvo Ylppöä haastateltiin TV:ssä 80-luvun lopulla hänen viettäessään 100-vuotispäiviään.

Haastattelija kysäisi jonkun kysymyksen liittyen vanhusten terveysongelmiin. Ylppö vastasi siihen: "En minä tiedä, koska olen lasten lääkäri."

Käyttäjän oiskonoin kuva
Juhani Kautto

Hyvin henkilökohtaista mikä se miehen paras ikä on. Itse kun on hiuskarvan alle 50 niin ei tämäkään ikä hassummalta tunnu. Ihan ei veny samanlaisiin fyysisiin suorituksiin kuin parikymppisenä mutta tarviiko sitä...
Mielestäni on mielikuvituksen puutetta jos ei vanhemmiten löydä nautintoja. Minusta se on jo paikka paikoin tervettä, että nautinnot muuttuvat iän myötä.
Villi veikkaukseni on, että Pekalla ei ole lapsia. Jos lapsen, varsinkin oman lapsen, kasvua ja kehitystä seuratessa ja kaitsiessa ei löydä elämän nautintoja niin ajatusmaailma on mielestäni vähän hukassa.
Lapsissa varmaan yksi ateistienkin "syy" pitkään elämään--> elämä jatkuu kuolemisen jälkeen. Siinä kait se vastaus ikuiseen elämään.....Ja tämä siis minun, agnostikon aatoksena.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Totaa, ei ole lapsia. Enkä hirveän mielellään niitä hankikaan, ennen kuin on vahva taloudellinen puskuri kasvattaa niitä epävarmassa maailmassa, jossa parisuhteiden kariutumisenkin yleisimpiä syitä ovat rahahuolet.

Lapset eivät myöskään ole kaikille se tie onneen ja merkityksellisyyteen, vaikka toki monelle ovat tärkeitä. Lasten saannin jälkeenkin ihmiset edelleen haluavat matkustella, bilettää, saavuttaa, menestyä, harjoittaa villiä irtoseksiä, kyseenalaistaa maailmaa ym. Lapset eivät siis täytä kaikilla sisäistä tyhjyyttä.

Käyttäjän oiskonoin kuva
Juhani Kautto

Aivan. Kaikki eivät lapsia halua mutta moni niin kuin sanoitkin. Lapset eivät myöskään ole este matkustelulle, bilettämiselle ym mitä mainitsit.

Itse eronneena ja ystäväpiirissä myös eronneita niin en kyllä pysty allekirjoittamaan sitä, että rahahuolet ovat yleisimpiä syitä parisuhteen kariutumiseen. Toki voivat olla nakertamassa parisuhdetta mutta aika materialisti saa olla jos se nousee suurimmaksi syyksi.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #11

Rahahuolet voivat nostaa stressin pintaan, jonka takia toisesta näkee vain huonoimpia puolia. Rentous ja rauha tuo esiin parempia puolia.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Mielenkiintoista pohdintaa sinulla.

No eihän se vanhaksi eläminen aina niin loistokkaalta tunnu. Kilvoittelua elo kaikki, sekä nuorena että vanhana.
Eikö se niin ole, että luuserit vain luovuttaa?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

"Eikö se niin ole, että luuserit vain luovuttaa?"

Kyllä sen noinkin voi nähdä, mutta kaikkia ei välttämättä kiinnosta yhtä paljoa, mitä muut heistä ajattelevat tai kuinka heidät muistetaan. Vielä vähemmän välittää sen jälkeen, kun on jo kuollut.

Toki sitten on eri asia, jos taivas, helvetti, reinkarnaatio tai joku vastaava henkimaailma on olemassa.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa