Naïvia realismia Pohdintoja todellisuudesta, elämästä, arvoista ja monesta muusta.

Kaikki blogit puheenaiheesta Raha

Rauhallinen kuukausi

Helmikuu oli aika perus, ei mitään ihmeitä mihinkään suuntaan. Pieniä muutoksia taloudenpitoon tehtiin ja laitettiin yksi meidän neljästä asuntolainasta vuodeksi koroille. Säästynyt 260€/kk on tarkoitus laittaa kulutusluottojen maksuun. Vaimon Visa saatiinkin helmikuussa maksettua pois ja sieltä vapautui nyt vielä 90€/kk lisää käytettäväksi.

Tammikuu 2018

Nyt kun helmikuu vetelee viimeisijään on hyvä palata hetkeksi tammikuun tapahtumiin.

Meillä on käytössä taloudenhallintaan itse tehty excel-taulukko, johon syötämme kuukausittain toteutuneet kulut ja menot. Eli kaikesta rahankäytöstä keräämme kuitit talteen ja kuukauden vaihduttua käymme ne läpi lajitellen ja taulukkoon syöttäen. Tämä on nyt toinen vuosi, kun käytämme systeemiä ja tuloksia on alkanut jo tulla. Verrattuna aikaisempaan mutuiluun on nyt kulujen ennakointi parantunut ja rahankäyttö järkevöitynyt. Enää ei ole tullut kuukausia, että tilit olis imetty kuiviin.

Mistä on kyse

Tämän blogin tarkoitus on käsitellä ja kertoa meidän talouden hoidosta ja tilasta. Aion käyttää teksteissäni ihan oikeita lukuja ja aukaista miten meillä raha liikkuu. Tarkoitus ei ole neuvoa ketään, vaan antaa ideoita ja ajatuksia. Saa myös ihmetellä ja nauraa meidän virheille, jos siltä tuntuu.

Talouteemme kuuluu 2 aikuista, 2 lasta, 3 kissaa, 1 auto (Alfa Romeo), sekä 2 omakotitaloa (toinen taloista autio ja osittain purettu).

Velkaa on enemmän kuin tarpeeksi.

-Asuntovelkaa n.158t€

-kulutusluottoja 36t€ (remonttilainoja, luottokortteja, auto)

Raha ratkaisee

Pari viikkoa sitten Spotifyssa julkaistiin Profeettojen uusin single, Pipefest. Kappale oli riisuttu parivaljakolle tyypillisestä uhosta. Biisin taustat olivat valittelevat ja surumieliset, lyriikoissa muistettiin tauolle jäänyttä Pipefest-räppifestaria. Nostalgialle on sijaa. Paippi oli hieno festari. Se oli samaa mudassa pyörimistä kuin kaikki muutkin festarit, mutta räppidiggareille aikanaan ainoa, missä soitettiin pelkästään sitä omaa musaa.

V...ksihan se sitten meni

Tätä kirjoittaessani Rion olympialaisissa on vielä kymmenen suomalaista urheilijaa omaa suoritustaan odottamassa. Mutta juuri nyt näyttää vankasti siltä, että Suomi on matkalla olympiahistoriansa heikoimpaan menestykseen. Tällä hetkellä plakkarissa on yksi pronssi, ja vaikka Antti Ruuskanen kiskaisisi keihäässä kultamitalin sunnuntaina, näistä kisoista päällimmäisenä mieleen jää pettymys. Pettymys nimenomaan menestykseen, sillä huippu-urheilussa onnistumisen ainoa mittari on menestys. Ei se, että kaikki pelaa tai että urheilijoilla on hyvä fiilis, vaan vain ja ainoastaan menestys.

Kymppitonnin palkka ei riitä elämiseen?

Uudenlainen köyhyys on todettu, eli kymmenentuhannen euron bruttopalkan saaneet joutuvat turvautumaan talousasiantuntijan apuun.

Normaalipalkkaiselle ja työttömälle tämä kuulostaa uskomattomalta. Verojen jälkeen jää tuollaisesta palkasta käteen 5000 euroa, ja sen olettaisi riittävän, vaikka puoliso olisi kotona.

Mietitäänpä hetki. Isopalkkainen johtaja, vaimo kotona kolmen lapsen kanssa. Johtajalla on iso omakotitalo (sähkölämmitteinen kaikilla herkuilla ja sähkövempaimilla), merenrantahuvila ja pari autoa. Mahdollisesti vene ja peräkärry.

Ensimmäisen maailman pankkiongelmia

Tässä Windowsia päivitellessä ajatukseni harhautuivat pankkien palveluihin. Lähinnä verkkopalveluihin. Kummallista, millaiseen palvelutasoon olemme suostuneet asiakkaina.

 

Minulle pankki on ylivoimaisesti eniten paikka, jossa säilytän ja siirtelen pikkuisia summia rahaa eri tileillä. Tuntuu siksi oudolta, että viikonloput eivät ole tiliasiakkaan kannalta pankkipäiviä.

Raha

Pankkikortti

28.9.2014 22:40 Jaakko Nurmi

Kortilla voi voittaa ja hävitä.  Vanhakansa tietää kertoa monia "nousevan auringon taloja", jotka ovat nousseet kortin voimalla.  Moni on myös hävinnyt kortilla.

Julkaise syötteitä