Naïvia realismia Pohdintoja todellisuudesta, elämästä, arvoista ja monesta muusta.

Kieltääkö Raamattu mieltä laajentavat aineet?

  • Kieltääkö Raamattu mieltä laajentavat aineet?

Olen tutustunut tietolähteisiin mieltä laajentavista aineisiin eli psykedeeleistä Internetissä. Tietoa löytyy hyvin paljon. Mielenkiintoinen seikka näissä aineissa on, että varsin monet ovat kokeneet uskonnollisia kokemuksia niiden avulla.

Kysynkin kristityiltä: kieltääkö Raamattu jossain kohdin nauttimasta esim. taikasieniä tai LSD:tä, jotka ovat tarjonneet monille tien mystiseen kokemukseen? Jos Raamattu ei kiellä näitä aineita, miksi kristitty ei voisi käyttää niitä rukoilun vahvikkeena esim. sunnuntaisin, jotta voisi tulla lähemmäksi luojaansa?

 

 

Kuvaus eräästä tutkimuksesta: http://www.druglibrary.org/schaffer/lsd/staf6.htm

  In a private chapel, twenty Christian theological students took part in this experiment after having been tested and screened exhaustively; ten were given 30 mg. psilocybin and the others (as nearly as possible, a duplicate group ) received 200 mg. of nicotinic acid, a vitamin that causes tingling of the skin and other physical sensations simulating certain psychedelic effects. Neither the subjects nor their guides knew which drug had been given to whom.
    During the experiment (which came to be known as "The Miracle of Marsh Chapel" ) and in the following six months, extensive data were collected. These included tape-recordings, group discussion, follow-up interviews and the answering of a 147-item questionnaire used to quantify the characteristics of mystical phenomena. The reaction level in each of Dr. Stace's nine categories was significantly higher for the psilocybin group than for the controls. Nine out of the ten who had the psychedelic reported having religious experiences they considered authentic, while only one from the control group claimed to have had spiritual cognition. More important in terms of classical aftermath of mystical experience, there was a lasting effect upon behavior and attitudes. Dr. Walter Pahnke, the chief investigator (who wrote up this experiment as his doctoral thesis at Harvard), summarized these results:

After an admittedly short follow-up period of only six months, life-enhancing and life-enriching effects, similar to some of those claimed by mystics, were shown by the higher scores of the experimental subjects when compared to the controls. In addition, after four hours of follow-up interviews with each subject, the experimenter was left with the impression that the experience had made a profound impact (especially in terms of religious feeling and thinking) on the lives of eight out of ten of the subjects who had been given psilocybin.... the direction of change was toward more integrated, self-actualizing attitudes and behavior in life.[2]

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Mikä tekee ihmisen vapaaksi, mikä rajoittaa vapautta? Kemia, ruoka?

Minulla on hyllyssä engl. Raamattu ja ruoka, piti tutustua, yhä kesken.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Ihmeparantumiset, kemiaa sekin, selittämätöntä.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Raamatusta löytyy se, että esivaltaa on syytä totella. Psilosybiinisienet luokitellaan päihteeksi eikä luonnontuotteeksi. Varmastikin syystä. Päihteille ominaista ovat terveysriskit jne.

Länsimainen ajattelu perustuu jaotteluun:
- luontaistuote (sallittu, mutta tehosta ei näyttöä)
- reseptivapaa tutkittu lääke
- reseptinalainen lääke
- rajoitettu tai kielletty päihde (harvemmin/ei koskaan kokonaan sallittu)

ja tämä voi riippua jalostuksesta jne vaikka raaka-aine olisi sama.

http://www.gotquestions.org/sin-drugs.html

Kristitty tottelee esivaltaa pääsääntönä aina, välttää loukkaamasta heikompaa veljeä, välttää päihtymystä, pyrkii näyttämään esimerkkiä.

Jos olisi olemassa (onko) tutkittuja ja laajasti hyväksyttyjä ongelmavapaita psyykenlaajentajia, jotka eivät olisi laskettavia päihteiksi, vaan ikäänkuin psyyken boostereiksi, niin se voisi olla toinen juttu.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Eli kristityn ei tulisi tappaa sodassa vihollisia, vaikka esivalta niin määräisi?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Tärkeää on kuitenkin ymmärtää se, ettei Raamattu nimenomaisesti kiellä tajuntaa laajentavia aineita. Jos siis olisi olemassa maa, jonka esivalta ei kiellä jotain tajuntaa laajentavaa ainetta, sitä saisi käyttää uskonnollisessa harjoituksessa.

Muistaakseni Brasiliassa on kristitty ryhmä, joka käyttää ayahuascaa menoissaan laillisesti.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

En vielä ota kantaa, koska en ole ehtinyt tutkia tarkoin.

Mutta: onko missään kohtaa, jossa Raamattu SUOSITTELEE päihdyttävien aineiden käyttöä, tai missä osoitetaan niiden tarpeellisuus?

Raamatun perusteella on syytä joistan kohdin myös olettaa, että hengellisyys itsessään on tarpeeksi hurmoksellista, täyttääkseen hurmoksellisuuden kaipuun, jos sitä on.

Ja ennenkaikkea, tarpeeksi toimivaa, sillä elämä on muutakin kuin hurmosta.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #7

On varmaankin ollut myös sellaisia kristittyjä, jotka eivät koko elämänsä aikana saaneet kokea pyhää henkeä tai uskoon tulemista. Sitä vain uskottiin, mutta ei koettu elämän aikana mitään ihmeellisyyksiä. Miksi heitä ei voisi avittaa näkemään luomakunnan ihmeellisyyttä ja pääsemään kosketuksiin herransa kanssa?

Teppo Nygren Vastaus kommenttiin #7

Käytin joskus Raamattua unettomuuden hoitamiseen ja tapanani oli että avaan umpimähkään Raamatun jostakin kohdin ja rupean vaan lukemaan sitä makuultani. Luen niin kauan, kunnen on pakko pistää kirja yöpöydälle ja ruveta nukkumaan. Muistan että olisin lukenut viiniin liittyen jotakin sellaista, missä suositeltaisi ja hyväksyttäisi viinin nauttiminen joskus olotilan helpottamiseksi, mutta humaltumiseen oli kielteinen kanta ja siihen liittyi jonkinlainen vastuu. En muista tarkalleen.
Kuitenkin esimerkiksi julkkisuskova pyritään tuomitsemaan mediassa, jos hänen nähdään juovan vaikka vaan yhden oluen.
Hiukan asiasta poiketen absolutismin kaltainen alkoholikielteisyys on peruja varmaankin kirkon joskus tekemästä raittiustyöstä.

Teppo Nygren

Näiden "mieltälaajentavien" aineiden aiheuttamat kokemukset kumpuavat oman mielen syövereistä, mitkä ovat peräisin luetuista, nähdyistä ja koetuista, sekä kuvitelluista, jotka myöskin ovat jollakin tavoin sidottuja kokemukseen.
Matti Siikala kirjoitti joskus hyvän blogin, joka liittyi ihmisen kykyyn luoda jotakin uutta ja sen blogin pohjalta pystyy muodostamaan ajatuksen siitä ettei mikään mömmö anna mitään oikeita uskonnollisia elämyksiä tai kokemuksia.
Tiedetään myös joskus Helsingissä yhden miehen "mielen laajentuneen" niin paljon, että hän kuvitteli olevansa teräsmies ja kykenevänsä rekan eteen astumalla pysäyttämään rekka-auton. Mieli laajeni siinä mukulakiville aika verisesti.

Uskonto ei minun mielestäni ole mitään kokemuksia, vaan elämän tarkoitus, vaikka joillain saattaa jotain uskonnollisia kokemuksia ollakkin. Tärkeintä on kuitenkin se elämäntarkoitus, minkä saavuttamiseksi täytyy noudattaa tiettyjä elämäntapoja.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Uskonto ei minun mielestäni ole mitään kokemuksia, vaan elämän tarkoitus, vaikka joillain saattaa jotain uskonnollisia kokemuksia ollakkin. Tärkeintä on kuitenkin se elämäntarkoitus, minkä saavuttamiseksi täytyy noudattaa tiettyjä elämäntapoja.

Ehkä joillekin uskonnollinen kokemus voi olla se kipinä, joka saa valitsemaan tien parempaan elämään. Tiedän erään henkilön, joka sai puhdistavan, hengellisen kokemuksen ayahuascaa nauttimalla Etelä-Amerikassa. Jonkin ajan kuluttua hän ajatteli, että tarvitsee jonkin hengellisen tien ja valitsi uskon Jeesukseen.

Monille ihmisille uskonto on huuhaata, koska suurimmalla osalla ei ole mitään esoteeristä kokemusta. Ehkäpä esoteerinen kokemus voisi saada aikaan kiinnostuksen lukea esim. Uutta testamenttia, jolloin henkilö ymmärtäisi, että Raamattu puhuu samankaltaisista asioista.