Naïvia realismia Pohdintoja todellisuudesta, elämästä, arvoista ja monesta muusta.

Nukkuminen vinossa sängyssä kannattaa

Armeija-aikanani huomasin joskus, että leirillä nukkuessani puolijoukkueteltassa, maa-alusta makuupatjani alla ei ollut tasainen, vaan rinteessä. Huomasin nukkuvani erinomaisesti siten, että jalkani olivat päätäni alempana. Kulma saattoi olla reipaskin.

Jo pitkään olen ajatellut, että olisikohan vino sänky parempi tapa nukkua kuin vaakatasossa tavallisella sängyllä. Päätin googlettaa ja löysin termin IBT, joka tulee sanoista inclined bed therapy eli vinosänkyterapia. Myös muinaiset egyptiläiset nukkuivat vinoissa sängyissä.

Ohessa listattuna terveyhyötyjä englanniksi:

Health Benefits:

*Note* Everything I have seen suggests to start at a 2 to 3 inch incline first before proceeding to the full 5° *Note*

 • Teenager reports all pimples went in two weeks (verified).
 • MS, Parkinson’s, Hashimoto’s and Arthritis improvements.
 • Huge detox to the body, this has been verified via client response to lymphatic massage (clients on IBT no-longer display symptoms of toxin flush) when they are sleeping on an incline.
 • Sleep right through the night. Breathing problems eliminated, sleep apnea, snoring, cot deaths resolved.
 • Provides Fascia Trauma Unwinding – Check the Myofascial Release menu. Absolutely incredible how this function of Inclined Bed Therapy operates. If you want to feel young, pain free, energized and in top health, give this a go.
 • Bones actually grow longer, you will grow taller.
 • Balances the pelvic girdle and addresses Scoliosis/Kyphosis/Lordosis and Dowager’s hump problems.
 • Never be cold again in Winter, IBT keeps the body metabolism ticking along. You will get hotter in Summer, so take off the extra covers.
 • People with high blood pressure have seen their blood pressure normalize after a few months.
 • Nightly dreams become lucid (may be a product of lower toxins in the body and elevated oxygen levels).
 • Your heart wont work as hard, now this is going to extend life 10, may be 20 years, may be more ?
 • Oedema problems resolved.
 • The most common report is that sleeping on an incline feels more natural than sleeping flat. People after sleeping inclined for a few months are never happy going back to sleeping horizontal. This is very addictive, you’ll actually enjoy going to bed.
 • People who spend $40 per month or more on general headache and pain killing drugs now have extra savings as they no-longer suffer head-aches or pain.
 • A message to smokers! For the first few weeks, may be a month, you will start coughing when you get out of bed in the morning, and this may pass after half an hour or so. This is IBT repairing your lungs. The increased humidity in your lungs and respiration improvements will provide an opportunity for your body to help repair damage done from smoking. IBT will also make it easier to kick the habit and for you to enter the wellness zone.
 • The best part is, it is free.

http://myndwarp.wordpress.com/2009/03/10/egyptian-beds-inclined-bed-therepy/

Saatanpa jossain vaiheessa kokeilla korottaa sänkyäni 5-15 senttiä ja alkaa nukkumaan niin. Kuten hyötylistassa on mainittu, kehon nesteet ja kuonat liikkuvat paremmin, kun ihminen nukkuu vinosti, jolla on vaikutusta moniin vaivoihin. 

En ole siis itse kokeillut, mutta saatanpa kokeilla. Suosittelen myös muita kokeilemaan ja kertomaan kokemuksistaan. Ensi yönä taidan vain rakennella tyynyistä rinteen ja myöhemmin laittaa sängyn alle jonkin korokkeen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

No onpas sillä tehot. Olen luullut joutuneeni kehittämään sänkyyn kulmaa pääasiassa närästykseltä ja selkävaivoilta. Mutta niinä kaikkein hankalimpina öinä, kun olen kasannut sohvatyynyistä keon, joiden varaan nukahdetaan puoliksi istualteen, olen lopulta nukkunut parhaiten.

Aiemmin olin ruuvannut sänkyritilän kannakekiskot koko matkalta vinoon. Siinä oli vähän valumisen tunnetta.

Nyt on alla pari viikkoa vanha kovahko patja, veivasin edellisen tempurin lopulta huit hiiteen. Olen kokeillut alkuun pärjätä tyynytempuilla, mutta ei se oikein riitä. Teen asap kaksiosaisen jäykän säleikön, jonka yläpäätä voi kallistaa 5 ja 10 senttiä. Teen sen halvoilla kääntökalikoilla sen sijaan, että satsaisin motorisoituun pedinpohjaan.

Ties mikä terveys vielä koittaa.

Sapeli Sikurinen

Nenä ei mene tukkohon tuollai. Sen kuulin ukilta noin vuonna 1987.Isäukon sängyn jalkojen alle pistin kirjoja kun hällä alkoi olla sydämen vuoksi nukkumisvaikeuksia.Toimiko mihinkään - en tiedä.

Vaan kertokaa auttaako sänkyjen osin nukkumalla kipeytyvään selkään niin mikään muu kuin 'mannerheim-tyylinen' kova kenttävuode?

Lattialla joutuu perk ele nukkumaan välillä kun koskee niin vietävästi keskiselkään.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Mä herään ainakin aina pehmeiltä pedeiltä kaksinkerroin. Vaivattomimmin nukun yleensä hotellien jousipatjoilla ja olen arvellut, että kun nukkuminen on niiden core business niin tietävät miten ihminen nukkuu. Mutta mistä hotellien peti-speksit? Kaupassa et tajua patjoista mitään.

Tempur oli mulle täysin kelvoton ja vaikka mitä hokkuspokkurointeja tarvittiin että selvisin niistä vuosista, jolloin kallista hankintaa ei kehdannut pistää heti lihoiksi.

Nyt ostin tommosen satasen vaahtomuovikalikan, kuultuani siitä uskottavan monta positiivista väitettä. On se ainakin parempi mulle kuin edellinen ja ehkä kaikkikin edelliset omat, joista ainoa, joissa ei ole pihdattu hinnasta oli tempur.

Solukumista sentin retkipatjaa lattialla ei kroppa myöskään diggaa. Veneessä on n 7 cm vaahtomuovi, sekin on aika hyvä, kunhan päätä nostaa vähän. Patja on vaikea laji, se on tullut selväksi - ja liian pitkään ei pidä hyvälläkään lojua. Se kipeyttää takuuvarmasti.

Sapeli Sikurinen

Eli ei tullut selvyyttä siihen.

Olen nyt 36 ja selkää koskee välillä kuin puukkoa saisi.

Polttaa, kuristaa, kiristää, puuduttaa, jomottaa, pistelee, vituttaa, korpeaa.
Kuin happoa kaadettaisiin selkärangan viereen lapojen väliin ja alemmas.

Kovalla sohvalla olen nukkunut puoli kuukautta ja siinä ei kipeydy ihan niin paljon, mutta kun erehdyin ullakolle 'kunnon' joustinpatjasänkyyn nyt kahdeksi yöksi niin jo on taas selkä tulessa ja hermo kireällä.

Telttapatjakoisamisessa tulee taas lonkka kipeäksi.

Olen harkinnut joko futonin, tai jopa kovan tataminmaton ostamista jotta jaksaisi elää tän selän kanssa.

P.s lääkärit muuten eivät tee yhtään mitään jos selkävaivoja valittaa.Tai tekevät - nostavat posketonta liksaa eimistään.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Kai se on aika henkilökohtainen juttu mikä toimii. Itse olen analysoinut omat tarpeeni sellaisiksi, että patjan tulee joustaa x määrä. Vähemmästä kipeytyy ja enemmästä. Hotellien joustinpatjat keskimäärin ovat hyviä, omat jousipatjaostokseni eivät. Hotellien ovat osoittautuneet kovemmiksi, mutta eivät niin koviksi kuin kahden kolmen sentin jousto.

Tempur jousti yli 10cm ja se on liikaa. Unelmapatjaa sen kanssa miettiessäni arvelin, että pitäis olla esim 10cm paksu mahdollisimman kova vaahtomuovi tms, hieman pinnaltaan kimmoisa lötkö ensin alla. Sen päällä kohtuullisen kimmoisa, mutta pehmeämpi vaahtomuovi ottamaan törröttävien osien väärät asennot pois. Tämän oivalliseksi paksuudeksi kuvittelisin 5-7cm. Veneessä ollaan lähellä tätä, mutta pohja on kova ja luulisin, että jos se joustaisi kuten vaahtomuovi (ei kuten mielivaltaisesti joustelevat säleiköt) noin sentin, oltaisiin lähellä omaa totuuttani. Painan reilut 90kooge/ 184cm.

Sapeli Sikurinen

Miksei jo ole keksitty pystysänkyä tai ainakin vedessä nukkumista? Tai tuo lsd miekkonenhan keksi sen kammiosängyn tai vastaavan mutta ei niitä myynnissä ole.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Noita keijuttavia suolavesialtaitahan on rentoutumiseen. Kai niihin nukahdellaankin. En tiedä onko iholle hyväksi pidempijaksoiseksi, tuskin. Ei meillä ole kiduksiakaan.

Sapeli Sikurinen

Uskoisin taas itse, että koska vietämme alkuelämämme vedessä ja olemme vettä täynnä, vedessä nukkuminen on varmasti paras 'tukisänky' mitä olla voi. Kunhan se hengitysjuttu ratkaistaan.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Kyllä mä ainakin olen kovasti miehistynyt niistä ajoista ja uskoisin olevani koko lailla toinen design, jos minut veteen elämään olisi puoliksikaan tarkoitettu.